Stjerner og reise gjennom Sahara ! En opplevelse!

Sahara i Marokko, tidlig morgen i en teltcamp eid av Desert Candles. Ute er det fortsatt mørkt, men på himmelen og i det store rommet blinker tusenvis av stjerner i det jeg går ut gjennom den lille luken i teltet.

Jeg står opp tidlig for å oppleve en vakker soloppgang i Saharas ørken. Her ute brytes stillheten bare av unkelyder fra en flokk ville esler som oppholder seg på baksiden av teltet. Dyrene titter på meg idet jeg skyver teltduken til side. Så vakre eslene er, de er fri. Plutselig løper de av gårde og jeg skimter konturene idet de forsvinner bak sanddyner som ligger som sukkertopper rundt campen.

Et enkelt akasietre dukker opp her og der, men ellers er landskapet sand og atter sand. Her er verden så forskjellig fra alt annet, en verden så få kjenner, en verden som får meg til å senke skuldre og nyte det som er her og nå.
Med kamera i den ene hånden og mobilen i den andre klatrer jeg opp mot toppen av en rød sanddyne. Den lange kjortlene i ull som jeg kjøpte i Marrakech holder meg varm, jeg setter meg ned i den røde sanden som fortsatt er kald om få timer er sanden varm igjen.

I dette mørket høres ingen bønnerop, men så stille at det nesten ikke er til å tro. Etter hvert skimtes lysning i det fjerne, solen på vei opp. Sanddynene er nesten i brann og solen er nå oransjerød. Herregud så vakkert, magisk og så eksotisk.
Etter hvert er solen her, en ny dag, nye opplevelser venter i Nord -Afrikas juvel, i Marokko.

Vi startet turen i Marrakech, byen hvor pulsen settes i høygir. Inntrykkene var mange, jeg glemmer det aldri, et kultursjokk for å si det mildt. Lydnivået, luktene og labyrinter. Et yrende folkeliv på markedet Djermaa el-Fna, slangetemmere, spåkoner og historiefortellere. Så annerledes og ulikt til det vi er vant med i nord.

Turen gikk videre over Atlasfjellene
I en behagelig Landcruiser passerte vi frodige, vakre, grønne daler, kameler langs veiene, barberlandsbyer med hus bygget av leire og jord. Veiene var svingete og vi beveget oss sakte men sikkert oppover fjellsidene til berømte Kasbah Ait Ben Haddou, som ligger 1.300 meter over havet. Den befestede byen langs karavaneruten mellom Sahara og Marrakech lå som en eventyrby rett foran oss. Her hvor flere Hollywood-filmer er blitt spilt inn.

Gamlebyen er autentisk og kasbahene godt bevart, små sjarmerende butikker med smykker, malerier og tepper på rekke og rad mens vi ruslet opp mot byens høyeste punkt.  Smale gater og trapper er et yndet sted for fotografering og perfekt for filming, ikke rart at filmer fra antikken har vært populært å spille inn akkurat her. En av disse var Gladiatoren.

Vi tilbragte natten i en vakker riad i byen Quarzazate, kjent som Marokkos Hollywood og selve Porten til Sahara. Neste morgen gikk ferden sørover og vi kjørte over fjellpasset med navnet Tizi N`Tnifift. Her fulgte karavan-ruten som i gamle dager ble brukt av handelsreisende.

Kjøreturen det siste stykket før vi startet på ørkenen, var en opplevelse. Så vakkert og frodig,med olivenlunder, skog og elver. Så autentisk, en verden så annerledes og anonymt. Dette er Marokko på sitt beste, syntes nå jeg.
Vi passerte folk i fotside klesdrakter og sandaler, hester og esler med tung last før vi stoppet. Pent spør jeg en eldre mann som sitter på eslet sitt om jeg kan ta et bilde, han for noen Dirham og smiler fornøyd. En ung gutt kommer også smilende mot meg med en boks dadler, han ser sitt snitt for å tjene noen ekstra Dirham. Vi ser på hverandre, smiler, bruker fingerspråk, plutselig er det flere unge som samles. Guttene peker og lurer på om vi har godteri. Det er på tide å kjøre videre, ørkenen venter på oss, vi må fram før solen går ned.

Vi fortsetter offroad innover i ørken. Det går unna gjennom ulike ørkenlandskap, flokker av esler og kameler som majestetisk vandrer på slettene. Etter to timer er vi framme, i ørkencampen til Desert Candles i Erg Chegaga.

Her er vi omringet av sanddyner og en stillhet som er til å ta og føle på. Vi får hvert vårt hyggelige telt og det serveres nydelig mat. Smakfulle marokkanske salater, ferske brød, taginer med kjøtt og grønnsaker som er så mørt at det nesten ikke er til å tro.

Vi samles rundt leirbålet under stjernehimmelen, lytter til tradisjonell musikk av lokale nomadene, det oppleves magisk. Det ble kamelturer i ørkenen, vuggende innover bølger av sanddyner. For første gang som beduin for en dag i verdens største ørken.

Jeg sitter på toppen av en sanddyne, solen treffer meg og varmen brer seg i kroppen. Om et par timer drar vi videre til Foum Zguid, der vi skal overnatte på et luksushotell og nyte sol og varme. Siste stopp er Marrakech med shopping i flere oppdagelser, souken, medianen og den botaniske hagen Jardin Majorelle.

Marokko er en opplevelse av de sjeldne, nok å gjøre, mye å oppleve.
Det hele var en fantastisk reise.
Desert Candles gjorde denne turen til en reise og opplevelse jeg sent vil glemme.
Jeg anbefaler alle som tar turen til Marokko å sette av noen dager, til turer ut av Marrakech for å oppleve det virkelige Marokko.
Marokko er en eventyrverden.

(Sponset tur)
(ambassadør for By Monica Høyer)

2 Kommentarer

Comments are closed.