Brekkestø en vidunderlig perle!

Annonse.
Forestill deg et sted der tiden står stille, hvor du kan puste inn den salte sjøluften og høre måkeskrikene blande seg med lyden av bølgene som slår forsiktig mot svabergene. Velkommen til Brekkestø, en liten perle langs sørlandskysten, hvor idyllen råder og hverdagsbekymringene fordamper som morgentåken over havet.

Brekkestø ligger vakkert til på Justøya, like utenfor Lillesand, og når du trer over den smale broen som forbinder fastlandet med øya, er det som å tre inn i en annen verden. Her møtes du av et landskap så vakkert at det kunne vært tatt rett ut av et maleri. Små, hvitmalte trehus med røde tak ligger spredt langs den krystallklare kystlinjen, med blomstrende hager som fargeklatter mot det grønne landskapet. De trange, brosteinsbelagte gatene snor seg mellom husene, og hver sving gir deg et nytt postkortmotiv.

Brekkestø er en av de mange sjarmerende uthavnene på Sørlandet, som har spilt en viktig rolle i den maritime historien. I seilskutenes storhetstid fungerte Brekkestø som et trygt stoppested hvor skipene kunne få forsyninger, utføre nødvendige reparasjoner, eller vente på gunstig vind for videre seilas. Uthavnene, som Brekkestø, ble valgt med omhu på grunn av deres strategiske plassering langt ute mot havet, gode ankringsmuligheter, og beskyttede innseilinger som gjorde dem ideelle for skipstrafikk.

Historien til Brekkestø strekker seg tilbake til begynnelsen av 1700-tallet, og selv om mange av bygningene i dag stammer fra perioden 1830-1870, gir de en autentisk følelse av stedets rike fortid. En dramatisk brann i 1808 ødela store deler av den opprinnelige bebyggelsen, men på grunn av den økende skipstrafikken og den økonomiske oppblomstringen i området, ble de raskt gjenoppbygd.

På 1800-tallet var Brekkestø en travel havn, med losbåter, seilmakere, tømmermenn, og sjøfolk som en del av det daglige livet. Mange skipsredere etablerte seg her, og noen familier tjente til livets opphold ved å tilby kost og losji til tilreisende. Med tiden, da dampskipene overtok for seilskipene, ble Brekkestø, som andre uthavner, en viktig fiskerihavn.

I dag er Brekkestø et fredelig sted som minner om en svunnen tid, hvor de gamle trehusene og de smale gatene forteller historier fra Sørlandets maritime storhetstid. For de som besøker stedet, er det som å tre inn i et levende museum, hvor naturens skjønnhet og historisk atmosfære skaper en unik opplevelse.

Den beste måten å oppleve Brekkestø på er til fots. En rolig spasertur gjennom landsbyen gir deg tid til å beundre de historiske bygningene som forteller historier om et rikt maritimt liv. Brekkestø var en gang en travel tollstasjon, der skip fra fjern og nær ankom med last, og du kan nesten høre ekkoene av gamle dager når du vandrer forbi de gamle bryggene.

Når sulten melder seg, er det få ting som slår en kopp kaffe eller et stykke hjemmelaget bakverk på Brekkekjærhaven Kulturkafé er en sjarmerende sommerkafé som bør besøkes. Kaféen er kjent for sin avslappede atmosfære og vakre beliggenhet. Den ligger i en historisk bygning, omgitt av frodig natur og en hyggelig hage, noe som gjør den til et ideelt sted for å nyte en kopp kaffe, hjemmelagde kaker eller en lett lunsj. Deres mål er å tilby hjemmebakte kaker og selvkomponerte salater som baserer seg på sesongens, kortreiste råvarer. Deres paier med salat er viden kjente.

Brekkekjærhaven Kulturkafé er også et kulturelt møtested, hvor det arrangeres konserter, kunstutstillinger, og andre kulturelle aktiviteter i løpet av året. Kaféens unike kombinasjon av god mat, kunst og kultur tiltrekker både lokalbefolkningen og besøkende som ønsker en autentisk og minneverdig opplevelse i vakre omgivelser.
Foto : Brekkekjærhaven Kulturkafé

For de som elsker å utforske, ligger det små holmer og skjær bare en kort rotur unna. Her kan du finne din egen private badeplass, spre ut piknikteppet, og nyte solen som varmer huden mens du hører på den beroligende lyden av havet. Når du ligger der, med solen som sakte beveger seg mot horisonten, er det lett å miste oversikten over tid – og du skjønner at det kanskje ikke spiller noen rolle.

Brekkestø er et sted hvor man kommer for å finne ro, for å leve litt langsommere, og for å nyte de små øyeblikkene som ofte går tapt i hverdagens jag. Det er et sted som fanger hjertet ditt med sin enkelhet og sjarm, og gir deg minner du vil ta med deg lenge etter at du har reist. I Brekkestø er det ingen store attraksjoner, ingen store folkemengder – bare et rolig, vakkert sted som minner oss på hva ekte lykke er.

Neste gang du trenger en pause fra hverdagen, er det til Brekkestø du bør dra. For å komme deg til Brekkestø, kan du kjøre bil. Parker i parkeringsområdet nærme Brekkestø, da det ikke er bilkjøring i selve tettstedet. Du kan også ankomme Brekkestø med båt, da det er en populær destinasjon for båtfolk. Det finnes gjesteplasser i havnen. Buss fra Kristiansand/Lillesand: Ta en buss som går på E18 mellom Kristiansand og Lillesand. Stopp ved avkjøringen til Justøya, men vær oppmerksom på at det er et stykke å gå fra bussholdeplassen til Brekkestø. Bussrutene er ikke så hyppige, så sjekk rutetabellene på forhånd.
Brekkestø er et bilfritt sted, og mye av sjarmen ligger i å utforske området til fots. I motsetning til den livlige sommerstemningen, blir Brekkestø roligere og mer stille når vinteren setter inn. Om vinteren kan du forvente et snødekt landskap som dekker de hvite trehusene og båthusene som står langs vannkanten. Havet er ofte rolig, og kysten kan være innhyllet i en dis eller frost som gir området en nesten magisk atmosfære. Med færre mennesker, blir Brekkestø mer av en tilflukt, perfekt for de som søker ro og naturopplevelser i vinterlandskapet.

Selv om de fleste fritidsboliger står tomme i vinterhalvåret, bor det noen fastboende som holder stedets tradisjoner levende. Vinteren i Brekkestø kan også være en utfordring på grunn av værforholdene, med kalde temperaturer og tidvis vanskelige kjøreforhold. Men for mange er dette en del av sjarmen – en tid der man virkelig kan nyte stillheten og naturens skjønnhet.

Sørlandets skjulte paradis venter på deg.

Annonse Visit Sørlandet