Sjarmerende Veiholmen!

I forrykende uvær ankom Reiseperler idylliske Veiholmen. Ytterst i havgapet på nordsiden av øya Smøla på Nordmøre ligger dette sjarmerende fiskeværet. Hvordan har det seg at jeg satte meg i bilen og kjørte over fjellet til Nordmøre for å besøke dette stedet? Jo en av Reiseperlers trofaste følgere som jeg studerte reiseliv med mange år tilbake tipset meg om Smøla og Olsens pensjonat.
Det er mange måter å komme seg ut til Smøla. Jeg kjørte til Tustna og tok fergen over til Edøya. Kjøreturen fra fergeleie ut til Veiholmen i forykende uvær var en spektakulær opplevelse. Veien svingte seg naturlig gjennom landskapet og små bruer og moloer knytter de små øyene sammen. Vinden med full storm i kastene rev i bilen, havet frådet med skummende bølgetopper og sjøsprøyten sto lang innover land.

For deg som ikke har vært på Smøla så er dette øya ytterst i havgapet omkranset av seks tusen holmer og skjær. Et eldorado for de som liker en aktiv ferie. Her kan du leie kajakk, dra ut på havfiske, dykke eller dra på ørne- og fuglesafari. Øya har også mange godt merkede turløyper som tar deg med ut i det vakre landskapet. Naturen kan vel best beskrives som et prærieaktig landskap omkranset av en særegen skjærgård. Her ute lever de av naturen og i pakt med naturen. Tidligere var det fiske næringen som sørget for lys i husene men i dag har aquakultur og turisme tatt over som den viktigste inntekts kildene.

Ytterst på Smøla finner du som sagt det idylliske fiskeværet Veiholmen. Det er som om en liten sørlandsby har flyttet hit ut i havgapet. Her er det koselige hvite trehus, trange gater og sjarmerende smug. Du finner et utvalg spisesteder som serverer lokal kortreist mat og den lille hyggelige kafeen Liebhaber. Den lune og koselige båthavnen er et yndet mål for båtfolket såvel som turistene. I dag bor det ca 300 fastboende her ute, men stedet har blitt en populær turist destinasjon året rundt. Toppsesongen er riktignok om sommeren men mange tiltrekkes også av andre årstider og det å oppleve ruskevær og et frådende storhav. Ønsker du å lære mer om Veiholmens historie eller være med på en værvandring kan du som vi gjorde få en guidet tur fra engasjerte og fargerike Roald Danielsen.

Da jeg ble tipset om å dra hit ut til Smøla var det ikke bare naturen og sjarmerende Veiholmen som ble anbefalt. Min trofaste følger skrev: Du må bare oppleve og bo på Olsens Pensjonat, dette er et unikt sted jeg vet du vil like. Hun hadde helt rett!

Olsens Pensjonat består av selve Pensjonatet, Olsen naustet og Røbekkhuset.

Ytterst på en liten holme med utsikt rett ut mot det frådende havgapet lå Olsen naustet hvor jeg skulle bo i 2 dager. Dette var noe av det mest unike jeg har besøkt på lenge. Med et reisverk fra 1770 fremsto naustet som en liten perle selv i full storm.
Naustet var lekkert og koselig innredet med maritimt preg. På innsiden var det et stort åpent rom innredet med en liten kjøkkenkrok, en koselig sittegruppe, et flott langbord med designstoler og en hems med dobbelseng. Moderne men samtidig autentisk. Det mektigste var likevel de enorma panorama vinduene som trakk blikket utover havet. Jeg var helt bergtatt av utsikten! En kommer ikke nærmere havet og naturens krefter enn dette. De voldsomme bølgene slo mot svaberget, havet frådet, vinden ulte rundt hushjørnet og det var som om vi satt midt inne i stormen.

Rett i nærheten av Olsens Pensjonatet og Olsen naustet lå Røbekk huset.
Det var så smakfullt innredet at jeg ga meg bare ende over. Ikke en ting var overlatt til tilfeldighetene
Beliggenheten var helt rå. Fra de fleste vinduene var det flott utsikt til det mektige havet.
For et sted!

Olsens Pensjonat er et lite hvitmalt sørlandshus.
Også her var alt gjennomført til den minste detalj.
Vakre farger kombinert med nydlige møbler fremsto stedet som en drøm.

Olsens Pensjonat eies og drives av to energiske søstre fra Grimstad, Line J Nicolaysen og Hilde T Røinås. De kalles ofte Molosøstrene etter at Smøla eventyret deres startet med at de kjøpte et gammelt bryggehus på en molo 100 meter utenfor Veiholmen. Stor var overaskelsen da de oppdaget at moloen ikke var landfast til Veiholmen og at man trengte båtskyss for å krysse ut dit. I dag foreligger det arkitektskisser til å gjøre dette stedet om til et spektakulært boutiquehotell og jakten på å realisere drømmen er i gang.


Mamma Mia for en opplevelse det var å besøke Veiholmen.
For et praktfullt sted! Her senket jeg så til de grader skuldrene, jeg glemmmer det aldri.
Ikke bare var stedet unikt, men alle menneskene jeg traff også var så hyggelige.
Jeg er alltid på jakt etter perler, dette var en perle, selv i høstens heftigste storm.
Jeg vil desidert reise tilbake. Da vil jeg padle kajakk og være med på ørnesafari.
Jeg vil sitte ytterst på svabergene med tærne i vannet  å se på soloppganger og solnedganger og bare nyte livet.
For det er akkurat det du gjør her!

https://www.moloen.com/veiholmen-1

Foto: (Siste bildekollasj Moloenatveiholmen)