Eventyr seilas i Indonesia!

Liker du cruise og i tillegg har lidenskap for seiling og gamle seiltradisjoner, da bør du lese dette innlegget. Jeg har nylig vært med på et eventyr seilas med Star Clipper. En unik seilopplevelse blant Balis eksotiske øyer

Star Clipper er en 4 master seilskute med plass til 170 gjester. En bærekraftig, intim og annerledes seil- og cruise opplevelse. For et skip og for et uteområde på dekk. Med 2 svømmebasseng, ett foran og et bak og nok solstoler var det bare å nyte solen eller bare ligge å døse mens vinden tok tak i seilene .
Bare det å få være med på en slik seilas var midt i blinken for meg. Jeg er oppvokst med seiling, er eventyrlysten, sjøglad og aktiv av natur. Dette skulle bli en unik opplevelse, noe det også ble.
I solnedgang med opplyste master og rungende musikk over høytaleren satte vi kursen ut mot havet fra Benoa havn. Eventyret var i gang!

Første stopp på turen var Gili Kondo. Star Clipper ankret opp i bukten utenfor øya. Størrelsen på skipet gjør nemlig at de kan ligge for anker i mindre bukter og havner der andre cruise båter ikke kan legge til. Deretter bruker de tender båter for å få passajerer i land. Enkelte steder måtte vi også opp i gummibåt fra tenderbåten for å komme i land på øyer som ikke var mye besøkt. Jeg digget det, akkurat det jeg kaller å være på tur. Her var det ikke høyhelte sko og flotte kjoler, her var vi på en opplevelses tur.
Gili Kondo var en paradisøy!
Den lille øya var ubebodd og vi kunne spasere rundt øya på 20 minutter. Vannet var krystallklart,  sanden var hvit med røde og hvite koraller som også ga et rosa skjær som på Pink Beach.

Her  på øya og de fleste andre øyene vi besøkte var det mulighet for å benytte seg av
Star Clippers utvalg av vann aktiviteter. Dette var godt organisert. Her kunne vi seile , stå på vannski, bruke seilbrett og snorkle. Vi hadde våre egne snorklesett gjennom hele seilturen som vi brukte flittig.
Neste stopp var Komodo, drageøya!
Øya hvor den fryktede komodovaranern og verdens største reptil lever i de fri.
Innseilingen til Komodo var spektakulær.
Det samme var soloppgangen og fjellformasjonen til den svært omtalte øya.
Aktiviteten på dekk når vi skulle ankre opp var alltid fascinerende og følge med på. Mannskapet satte pris på besøk på broen. Den beste tiden på dekk var soloppgang og solnedgang i hvert fall for meg.

Vi ble delt opp i grupper med lommekjente guider
Vi hadde ikke før kommet på land før en kjempe varan lå rett foran oss på stranden. Den ble ikke den eneste. I det tørre savannegresset dukket de plutselig opp.
Det var umulig å se de, da gikk i ett med gresset. Vi måtte holde avstand og vi måtte forholde oss til strenge regler. Dette er ekstremt farlige dyr, et dyr du ikke bør møte alene. Tenk å oppleve komodovaraner så nært? Ikke mange som har gjort det!
Varanene kan blir opp til 3 meter lange og veie i overkant av 100 kg. De kan løpe opp mot 30 km i timen, klatre i trær og de lever blant annet av fugler og pattedyr. Komodo Varanen produserer gift i kjertler i underkjeven. Varanen jakter ved å ligge i bakhold for deretter å løpe fram i 20 km/t, og bite byttet. Så legger det seg å vente til byttet dør av ettervirkningene av bittet.
Det ble en dag og en opplevelse jeg aldri vil glemme. Det å høre om hvordan de lokale levde side om side med dette fryktede dyret. Bare i fjor ble 35 stykker blitt bitt.

Pink Beach, Pantai Merah som den heter på  indonesisk, var utrolig vakker.
Stranden ligger også på Komodo Island noe mer beskyttet fra varanene. Uansett var heller ikke dette stedet å vandre alene på tur. Ønsket vi å gå en tur utenfor stranden måtte vi ha med en lokal ranger. Jeg hadde tidligere lest mye forskjellig om denne stranden. Jeg hadde også lest at den ikke var rosa? Sånn ser den nå ut og tuchen av den rosa fargen på stranden kommer fra Foraminifera, små mikroskopiske dyr som produserer et rødt pigment på korallrevene. Når røde koraller blandes med hvit sand, dannes den rosa fargen. En herlig dag med snorkling ble tilbrakt på Pink beach, før vi igjen satte seil og kursen mot Waikelo.

Wera ble også et av høydepunktene på turen. Det var en sterk og hyggelig opplevelse når
smilende barn kom padlene eller seilende ut idet vi ankret opp. På land ventet landsbyen på oss. De danset, sang og barna var veldig nyskjerrig på om vi hadde noe med til de. Jeg hadde baggen min full av frukt og sjokolade som jeg hadde tatt med meg fra båten.

Wera er en liten hyggelig landsby som ligger på øya Sumbawa. Her produserer de seilbåten Pinisi. Et indonesisk seilskip med dobbelmaster, blafrende seil og treskrog. Landsbyen var en opplevelse i seg selv så autentisk og annerledes enn det vi kjenner. Overalt var det vennlige mennesker som tok imot oss. Inbyggerne i Were er regnet som noen av de flinkeste trebåtbyggerne i Asia, en tradisjon som er videreført i generasjoner.

Jeg har alltid drømt om å bade og svømme i et fossefall , langt inn i jungelen. Det fikk jeg også gjort på denne fantastiske seilturen med Star Clipper på vakre Moyo Island . Etter en times gåtur inn i jungelen kom vi fram til det vakreste fossfallet dere kan tenke dere. For et syn og for en opplevelse!

Lombok, Lovina og Gili Sudak var seilturens tre siste øyer.
Lombok ble august 2018 rammet av et voldsomt jorskjelv målt til en styrke på 6,9.
I flere uker ble de utsatt for utallige kraftige etterskjelv. Tusenvis av hjem og bygninger ble ødlag, samt at flere hundre mennesker omkom.
Denne hendelsen satte turismen helt tilbake. Noe også øya fortsatt var preget av.

Lovina opplevde jeg som et veldig hyggelig sted. Det var avslappende og hyggelig å spasere rundt i de smale gatene. Det var koslige restauranter, barer og butikker med lokale håndlagde produkter.

Guli Sudak var siste øy hvor vi kastet anker.
En paradisøy hvor Star Clipper arrangerte barbeque på stranden. Øya var et paradis for snorkling, seiling og andre vannaktiviteter. Et herlig punktum for turen.


10 dager med Star Clipper ble et drømmeseilas og en drømmeopplevelse. En tur jeg aldri noen gang vil glemme. For meg var selve seilopplevelsen en ny og spennede måte å oppleve cruise på. Stillheten, roen og lyden av vinden i seilene fikk meg til å senke skuldrene og glemme hverdagens hektiske tempo. I den dagsaktuelle debatten om bærekraft er dette en type cruise som burde appelere til alle cruise entusiaster.


Jeg tar også med meg minnene om Indonesias vakre øyriket øst for Bali og de vennlige menneskene jeg møtte der.

Jeg vil også si at servicen og maten ombord på Star Clipper var super og jeg likte den uformelle stemningen. Det var lett å bli kjent med andre passajerer ombord og her var det mennesker i alle aldre. Det var en aktiv type ferie, samtidig som en kunne trekke seg tilbake og  ta det mer med ro ombord. Anbefaler jeg denne turen? Absolutt!
Fakta: Reklame (invitert tur Star Clippers)
Rederiet består av fire store seilskip, hvor de to minste skipene er Star Clipper og Star Flyer som tar 170 passasjerer, og det nest største heter Royal Clipper som tar 270 og den nyeste som heter Flying Clipper. Denne tar 300 passajerer.
Star Clipper:

 • Tonnasje: 2,298
 • Lengde: 115,5 m
 • Passasjerkapasitet: 170
 • Mannskap: 74
 • Byggår/renovert: 1992/2005
 • Registreringsland: Luxembourg
 • Antall master: 4
 • Antall seil: 16

 

 

2 Kommentarer

 1. For en drøm og for en reise <3
  Takk for at vi får drømme med deg på reien.
  En dag skal jeg reise til Bali og gjerne på denne reisen som du har tatt oss med på <3

  Super flott blogg du har, kommer til å besøke deg ofte i gjennom høsten og vinteren for å drømme meg på tur 🙂

  Ha en hærlig uke <3
  Klem

  1. Tusen tusen takk???Ja turen var et eventyr, ikke minst møte med menneskene på øyene??Tusen takk at du følger Reiseperler?

Comments are closed.