Båtluffa i Gøteborg skjærgården!

Bohuslän var en del av min oppvekst. Hver sommer dro vi på seiltur nedover øyriket her , med verdens fineste seilbåt. Så länge skutan kan gå, så länge hjärtat kan slå, så länge solen den glittrar på böljorna blå, var sangen mamma alltid sang når vi for fulle seil seilte mellom holmer og skjær. Det er minner jeg alltid vil ta med meg. Svenskekysten er og blir en idyll. Da jeg ble invitert på Båtluffa i Göteborgs skjærgård av Visit Sweden var jeg ikke vond å be. Noen lurer kanskje på hva Båtluffa er? Enkelt sagt så er det å være på loffen mellom øyene i den svenske skjærgården. En fantastisk frihet til å gjøre akkurat det du vil .

Første stopp var Hönö. En vestkystperle og en av de største øyene i Gøteborgs skjærgård. For å komme ut ditt tok vi en direkte ferge fra Stenpiren i Gøteborg. Det ble en hyggelig båttur som tok ca en time. Snakk om å treffe finværet, havet var blikk stille og det var ikke et vindpust.

En svensk skjærgårdsidyll er det første som slår meg i det fergen legger til i Hönö. Øya ligger midt ute i havgapet. Området rundt havnen som heter Klåva var utrolig sjarmerende. Her var det hyggelige restauranter og butikker. En av de het Lilling cottage. En bedårende restaurant og butikk med den vakreste interiør og blomster. Det var vanskelig å komme ut derfra for å si det sånn.


Svabergene og fyrtårnet lå like i nærheten og utsikten til havgapet var mektig. Men her skulle vi ikke ligge på latsiden, nå ventet et sykkel eventyr. Sykklene sto klare hos Paolos sykler og baggen ble sendt med bil til Havskatten hvor vi skulle bo. Et super hyggelig hotell og vandrerhjem rett på bryggekanten.

Solen skinte fra klar himmel, sykkelsete var justert og kamera lå klar i kurven foran på sykkelen min. Jeg var klar for sykkeleventyr.

På fine sykkelveier med havet rett i nærheten og måkeskrik i det fjerne tråkket vi oss gjennom det vakre svenske landskapet. Først over broer tilknyttet øya Öckerö og videre til Hälsö hvor vi stoppet og besøkte Evas på Hälsö. En superhyggelig cafe/restaurant rett ved nok en idyllisk båthavn. En herlig Fikakorg fikk vi med oss før vi syklet videre til fergen som tok oss over til øyen Källö-Knippla.


Her satt vi syklene fra oss ved den hyggelige badeplassen Tranbärsviken. For en herlig dag! Bare det å være ute og kjenne at en bruker kroppen var balsam for sjelen. Etter en flott sykkeldag etterfulgt av en deilig middag på Lilling var det godt å krype til sengs på Havskatten. Dagen etter gikk turen til Vinga med Hönö båtturer. Vi fikk en flott omvising i den fine skjærgården av Bo Johansson. Sel fikk vi også se!

Vinga var en idyll, herregud så fint det var. Fyret og de idylliske husene,
historien rundt stedet og ikke minst den idylliske båthavnen.

Det var svaberg så langt øye kunne se, men øya var likefullt veldig frodig. Her tilbragte Evert Taube sin barndom. Her langt ute i havgapet. Vi besøkte hans barndomshjem som idag er blitt et museum. Så kommer jeg hjem fra turen, så forteller mamma meg at hun var flere uker på Vinga under krigen sammen sin onkel og tante for å slippe unna de vanskelige tidene. Er det mulig! Bare høre henne fortelle om sine opplevelser derfra var utrolig spennende. Ikke rart mamma elsker Evert Taube! Båtturen og omvisningen ble et høydepunkt. Likeledes ble lunchen på brygga i Vinga før vi satte kursen tilbake til Hönö og baking av hönökakor på Havskatten. Nå har jeg lært det også. Ikke viste jeg at hönökakor som er min desiderte favoritt kom derfra?

Dagen ble avsluttet på Tullhuset Restaurang. En fantastisk fiskerestaurant med utsikt mot havet. Sjømaten vi fikk servert var utsøkt og smakte utrolig godt.

Mette og fornøyde syklet vi hjem etter en lang og spennende dag. Avreisedagen ble ikke mindre morsom. Vi ble hentet av verdens søteste fiskebåt som het Kastor fra Kastor Boat trips. Vi fikk utdelt hver vår gummibukse og til havs på skalldyrssafari dro vi. Her fikk vi oppleve krabbefiske og smake på nykokte kreps og krabber som kom rett fra havet.

For noen opplevelser og for en tur jeg fikk være med på! Dette blir ikke siste gang. Gøteborg skjærgård er som en skattekiste. Her er det godt å være. Har du ikke besøkt denne skjærgården før ? Da er det på tide. Det er lenge igjen av sommeren!

Til informasjon:
Pressetur Visit Sweden

https://www.styrsobolaget.

https://lilling.se/

https://www.tullhuset.se/

https://boattrips.se

https://www.havskatten.com/