Tranøy Fyr en perle ytterst i havgapet!

Jeg har akkurat våknet opp etter en god natts søvn. Vinden uler rundt veggene og det knirker godt i vaktmesterboligen som jeg har sovet i. Jeg tar en titt ut av vinduet, vinden øker på! Jeg trekker anorakken over hodet og luen drar jeg godt nedover ørene. Jeg åpner døren, vinden tar tak i både meg og døren, det er bare å holde seg fast.
Sjøluften treffer meg og gjør meg godt. Jeg senker skuldrene og føler på en uendelig ro og frihet. Det er så vilt, værhardt og eksotisk her. Bølgene fosser innover mot de blankskurte svabergene rundt fyret. Hver tredje bølge imponerer. Blandingen av skum, kraft og farge er så imponerende at det er umulig å ikke bli trollbundet. Bak meg står det 27 meters høye fyret med sine 83 trappetrinn urokkelig. Det er umulig å ikke tenke på at det var en tid små barn vokste opp her, som lekte i stormkastene og med det frådende havet rundt seg. Har du ikke sett serien fyrbarna, så anbefaler jeg deg å se den.
Idag er Tranøy Fyr et eksotisk feriested og jeg er så heldig å besøke dette historiske stedet.

Tranøy fyr ligger på Stangholmen, ytterst på Hamarøy ut mot Vestfjorden.
Det er et imponerende syn som møter deg i det bilen passerer bakketoppen og ned til parkeringsplassen. Ytterst i havgapet ligger Tranøy fyr omringet av små sjarmerende hvite bygninger, et rødt naust som ligger nær vannkanten og en sjarmerende brygge.
En 250 meters bru slynger seg over svaberg, tang og tare. Det er umulig å ikke bli bergtatt av den praktfulle naturen, lagunen og fargen på tangen som ligger som et teppe over svabergene og Lofotveggen som reiser seg mektig i det fjerne.

Sjarmerende bygninger står stødig rundt fyret. Det er her en kan overnatte. Det er ikke overnatting i selve fyret.
Hele 40 sengeplasser er fordelt på 16 rom. Det være seg dobbeltrom med bad og egne leiligheter med kjøkken. Alle bygningene har egne navn, navn som har rot fra tiden noen bodde her. Stangholmen var nemlig et arbeidssted hvor det bodde fyrvokter, vaktmester og en fyrvokterassistent. Alle med sine familier.


Det første lyset på Tranøy Fyr ble tent i 1864 for å vise vei. I 1986 ble fyret automatisert og avbemannet i 1996! Fyret eies i dag av Kystverket og drives idag av en energiske, sprudlende Anne Gry Jakobsen.
En herlig driftig nordlending som tok rev i seilene og flyttet tilbake til Nordland etter å ha bodd i Sør Norge i nærmere 27 år. Snakk om å følge drømmene sine og for en dame!

Det røde naustet som ligger på Stangholmen er umulig å ikke se når du står på den andre siden av gangbroen. Det var tidligere et båthus, hvor båter ble dratt opp fra havet. Idag er dette naustet en sjarmerende restaurant & cafe som er åpen for alle som tar turen til fyret.

Det lille naustet er hyggelig intimt, sjarmerende og utsikten er vakker. Er du ekstra heldig kan du se mink leke i fjæra på jakt etter fisk. Det gjorde jeg.
Her serveres førteklasses mat basert på lokale og kortreiste råvarer. Frokosten er delikat, variert og fristende. Til middag er deres spesialitet grillet tørrfisk, hvalgryte og mye annet snadder.

Bor du på Tranøy fyr anbefaler jeg å utforske området rundt. Det er nok av aktiviteter å ta seg til og Hamarøy er en perle ikke minst Nordbygda, Brennvik og Tranøy. Mange anbefaler at jeg må ta turen tilbake på sommeren. 2 gallerier ligger klare til å besøkes, utstillinger på svabergene og ikke minst et besøk til Spa Regina som ligger i naturskjønne omgivelser. Jeg fikk med meg skulpturparken som er en praktfull kunstsamling installert ute i naturen på Tranøy. Hamsunsenteret er også verdt et besøk.
Ta også titt på skulpturen Kraken som ikke står langt unna fyret og parkeringsplassen. Den gjenspeiler dagens virkelighet, nemlig forurensningen av havet.

Jeg lukker den lille kofferten jeg hadde med meg. Regnet pisker på vinduet og jeg flytter blikket mot fyrtårnet. Jeg nåde toppen igår, en spektakulær utsikt og atmosfære møtte meg, selv i full storm. Det er svart ute på havet, jeg ser en båt som kjemper mot bølgene i det fjerne.
Om få timer lysner det, da har kanskje været snudd. Slik som det gjør her i uendelig tid. Jeg holder meg fast i gelenderet idet jeg tar meg over broen til fastlandet. Det blåser heftig. Jeg snur meg, Tranøy Fyr står rakrygget!
Jeg fortsetter ferden over broen, dettte blir ikke siste gang! Vi ses igjen!

 

Merk:

Reiser du fra Bodø som jeg gjorde er det enkelt å komme seg til Tranøy Fyr
Fra Bodø

  1. Bil (ingen ferge, reisetid ca 3.5 timer)
  2. Buss (reisetid ca 4 timer)
  3. Hurtigbåt (reisetid 2.5 til Skutvik, så 40 min buss/bil til Tranøy fyr) Vi har en 9-seter og kan bistå med henting om dere ønsker det.

Annonse Tranøy Fyr

 

 

3 Kommentarer

Comments are closed.