Saint Martin «One Island, Two Nations»

Annonse
Saint Martin er øya du forelsker deg i! Øya med 2 helt ulike nasjonaliteter.
Jeg besøkte nylig den grønne øya og jeg opplevde helt fantastiske dager og steder. Jeg opplevde en vennlighet, en unik stemning og et smil hvorhen jeg kom. Ikke minst opplevde jeg et tropisk paradis og en kulinarisk reise jeg ikke har opplevd maken til.
Det var mange år siden jeg besøkte denne vakre øya sist, men da var det kun en snarvisitt med cruisebåt. Nå fikk jeg muligheten til å bli kjent med paradisøya og det på en helt annen måte.

Festival de la Gastromomie gikk av stabelen under mitt besøk og jeg fikk være en del av et kulinarisk eventyr. I 2021 startet St.Martin turitbyrå – Festival de Gastronomie som er en hyllest til reisemålets kulinariske arv.
Det ble en stor suksess og festivalen fikk stor internasjonal oppmerksomhet. Øya er kjent for å være karibiens kulinariske hovedstad og under festivalen setter verdenskjente kokker glans på matfestivalen og jeg var så heldig å få være med.

Jeg fikk også tatt del i et spennende kokkekurs ledet av selveste Nicolas Sale med filmteam og pressekorps rundt oss. Nicolas Sale er en verdenkjent fransk kokk med to gastronomiske restauranter, La Table de l’Espadon (Hotel Ritz Paris) og Le Jardin de l’Espadon. Han ble også kåret til Årets kokk i 2017.

Den tropiske øya i karibien er delt i to. Den sørlige delen er den nederlandske og den nordlige delen tilhører Frankrike. Det er åpen forbindelse mellom de ulike delene og ingen grensekontroller, noe som gjør det veldig enkelt å ta seg rundt på øya.

Sint Maarten
Sint Maarten som er den nederlanske siden er noe mer livlig og hektisk med sin internasjonale flyplass, kasinoer, utallige restauranter og strandbarer. Hovedstaden Philipsburg tar imot alle cruiseskip og på det meste kan det ligge 7 cruiseskip her. Selv om Philipsburg kan koke til tider opplevde jeg byen som utrolig sjarmerende, fargerik og koslig. Byen minnet meg veldig om Key West. Gatekunsten er imponerende og de fargerike husene innimellom grønne lommer og smug var bare helt bedårende. Tax-free shopping er en populær syssel i Philipsburg, likeledes å rusle på den hyggelige strandpromenaden langs den smellvakre Great Bay Beach som er St Maartens bredeste og lengste strand og kanskje den vakreste bukten i hele Karibien!

Saint-Martin.
Den franske siden kalles St. Martin eller Saint-Martin. For meg var det som å komme tilbake til Frankrike, bare at det var enda mer tropisk. Små sjarmerende restauranter og boutique hoteller lå side om side. Atmosfæren var stilig og sofistikert.

Marigot er Saint Martin hovedstad og et must å besøke. Her finner du sjarmerende kreolske hus som ligger side om side og lekre yachter som ligger på rekke og rad. Sjarmernde butikker og koslige kafeer i fransk stil venter på deg rundt neste hjørne.
Byen er også et eldorado for tax-free shopping, ikke minst internasjonale merkevarer. Jeg likte utendørsmarkedet veldig godt. Mandag til lørdag yrer det av liv og mange boder selger krydder, fersk frukt samt klær. Det er et eget fiskemarked på onsdager og lørdager.

Jeg anbefaler dere å utforske paradisøya på kryss og tvers, da med leiebil eller taxi. Uber eksisterer ikke på St Maarten og offentlig transport kan være uforsigbart. Øya er uendelig vakker med tropiske natur og mange flotte strender. Det sies at øya har 37 forskellige strender spredt rundt på øya. Vi besøkte flere av de og jeg anbefaler å besøke Cupecoy beach, Mullet Bay på den nederlandske siden eller Grand Case Beach,  Friars Beach som ligger på den franske siden.

Verdenskjente Maho beach hvor alle flyene lander rett over solstolen din er et must, men vær forberedt på noe kaos og ikke stå for nære gjerdet når flyene er klare for take off! Da kan du bli blåst til sjøs og det er ikke det smarteste du kan gjøre! I forkant av mitt besøk hadde det vært uvær, så hele stranden var borte, så det var vanskelig å ta de typiske bildene som stranden er kjent for, men som dere ser på bildet jeg tok, så ser dere hvor nær flyet er.

Samme dag som jeg skulle reise hjem, var stranden tilbake til normalen, men da var det ingen fly som kom inn for landing. Uansett! Maho Beach er særdeles vakker og stranden lå rett i nærheten av fantastiske Morgan Resort & Spa, hotellet jeg bodde på.

St Martins day ble en uforglemmelig opplevelse. Det er en kristen høytid og offentlig fridag som feires den 11 november. Det var rett og slett rørende å se gleden, samholdet og felleskapet. Alle var kledd i fargerike drakter og hvor felleskap sto i høysete.
Saint Martin ble hardt rammet av orkanen Irma i september 2017 og det tok flere år å bygge opp den hardt rammede øya. Med påfølgende covid år ble denne feiringen ekstra emosjonell.

Saint Martin turen ble en kulinarisk reise. Jeg må innrømme at jeg aldri har spist så mye god mat på så kort tid samt besøkt så mange flotte restauranter som vi gjorde. Det er så uendelig mange restauranter å velge mellom. Det er faktisk 300 restauranter på øya.
Her er noen av mine beste bar og restaurant anbefalinger:

Ocean Lounge | Holland House
Besøker du Philipsburg kan jeg varmt anbefale Ocean Lounge | Holland House. Belligenheten er nydelig, bare et stenkast fra stranden. Maten og drinkene er smakfulle og atmosfæren er kul.

Villa Hibiscus

Villa Hibiscuse var en kulinarisk restaurantopplevelse uten sidestykke. Dette stedet var en av de beste matopplevelser under oppholdet mitt! Elegante, smakfulle retter ble servert i særdeles vakre omgivelser av den kjente kokken Bastian Schenk og hans kokketeam.
Alt vi fikk servert var rene kunstverket og servicen var førsteklasses. Atmosfæren og omgivelsene var også drop dead gourgous. Stedet tilbyr også overnatting og hotelrommene var nydlige.

Indigo beach Restaurant
Indigo beach Restaurant er et perfekt sted å spise lunsj. Her er det bare å nyte fantatisk utsikt og smakfull mat som tapas, salat og poke bowl. Jeg elsket viben, likeledes stranden og omgivelsene. For et himmelsk sted!

Rosie´Snack Bar
Tar du turen til Mullet Bay Beach må du besøke Rosie´Snack Bar å spise grillet burger, spareribs eller kylling. Strandbaren er autentisk, ujålete og vannet er krystallklart med sanden som melis.

Freedom Fighter´s Ital Shack
Freedom Fighter´s Ital Shack var en opplevelse å besøke. Jeg vil aldri glemme deres gjestfrihet, imøtekommenhet, varme og smil. Her serverte de hjemmedyrkede retter både vegetariske og veganske som smakte utrolig godt. For meg var opplevelsen, stedet og menneskene uforglemmelig. Jeg hører fortsatt stemmene deres som gjenntatte ganger sa «Welcome,Welcome»

Captain´s Rib Shack.

Captain´Rib Shack er stedet å gå for en herlig og autentisk opplevelse. Stemningen, maten, musikken er priceless. Så enkelt, så smakfullt og så karibiesk. Et must er å bestille Orgasmic Ribs

Emilio´s
Ønsker du feire en spesiell anledning og spise særdeles god mat. Da må du spise på historiske Emilios en ekte gourment restaurant som ligger på en historisk sukkerrørplantasje fra 18-tallet.

Kalatua Beach Restaurant
Jeg digger fancy beachbarer og beachrestauranter. Kalatua Beach Restaurant var et slikt sted. Et så herlig og trendy sted. Med musikk og fantastisk vibe var det umulig å ikke kose seg her.

Foto: Sara Jalal 

Jeg startet innlegget med å si at «Saint Martin er øya du forelsker deg i!»

Det kan jeg med hånden på hjertet si at jeg gjorde. Jeg besøkte dette tropiske paradiset og jeg opplevde helt fantastiske dager og mennesker. Øya har en «laidback» stemning som jeg synes er utrolig sjarmerende. Hvorhen jeg kom opplevde jeg smilende menneskerer.
I tillegg til alle de fantastiske opplevelser, lærte jeg nye ting, ikke minst viktigheten av bærekraftige jordbruksløsninger og kortreist mat.
Det ble en kulinarisk reise! Det blir ikke lenge til før jeg er tilbake!


Hvordan komme seg hit:
Princess Juliana International Airport (smx) er flyplassen en flyr til.
KLM flyr direkte via Amsterdam
Air France via Paris

 

Invitert tur / Annonse:
https://www.vakantiestmaarten.nl/
United Spirit Nordic